Neoferdina! Mikä ihmeellinen sienieläin on tämä ja miten se menestyy syvällä meressä?

 Neoferdina! Mikä ihmeellinen sienieläin on tämä ja miten se menestyy syvällä meressä?

Neoferdina kuuluu demospognia-luokkaan, joka tunnetaan paremmin sienieläiminä. Nämä meren elämää täyttävät organismit ovat kaukana tavallisista eläimistä. Neoferdina, kuten monet sen sukulaisetkin, on kiinnitetty merenpohjaan ja viettää elämänsä suodattaen vettä ravintoa etsien.

Mutta Neoferdina ei ole mikään tavallinen sienieläin. Se eroaa monista sukulaisistaan ainakin kolmella merkittävällä tavalla: ensiksi, se on huomattavan korkea – jopa useita senttimetrejä! Toiseksi, sen pinta on täynnä pieniä piikkiä, jotka antavat sille hieman karkean ulkonäön. Ja kolmanneksi, Neoferdina kykenee ainoaan sienieläimiin tavanomaiseen luontoon nähden melko kummalliseen tekoon: se voi vaihtaa väriään!

Rakenne ja ulkonäkö: piikkien ja pigmenttien taikaa

Neoferdinan rakenteessa on joitakin mielenkiintoisia ominaisuuksia. Se koostuu useista solukerroksista, jotka muodostavat tiheän verkoston. Tässä verkossa on paljon kanavia, joista vesi virtaa sienieläimen läpi.

Neoferdinan pinta on täynnä pieniä piikkiä. Nämä piikit ovat oikeastaan kalsiumkarbonaattikiteitä ja ne auttavat Neoferdinaa pysymään kiinni merenpohjassa. Piikit voivat olla erilaisia muotoja – joillakin Neoferdinalla on lyhyitä, paksuja piikkejä, kun taas toisilla on pitkiä ja ohuita piikkejä.

Mutta ehkäpä kiehtovimpia ovat Neoferdinan värimuutokset. Sienieläimen pigmentit kykenemään reagoida ympäristöön – esimerkiksi valon voimakkuuteen tai veden kemialliseen koostumukseen. Tästä syystä Neoferdinan väri voi vaihtua sinisestä vihreään, keltaisesta ruskeaan tai jopa punaiseen.

Väri Mahdollinen syy
Sininen Heikko valaistus
Vihreä Kohtalainen valaistus ja riittävä ravinto
Keltainen Korkea valaistus ja niukempi ravinto
Ruskea Kuivuuden stressaama Neoferdina
Punainen Ärsytys tai uhka

Elämää syvällä meressä: suodatus ja symbioosi

Neoferdinat elävät yleensä syvissä vesissä, missä valoa on vain vähän. Tästä huolimatta ne kykenevät tuottamana ravintoa omaan tarpeeseensa, kiitos veden suodattamisen. Neoferdina luo virtauksen veteen ja suodattaa siitä planktonia, bakteereita ja muita mikroskooppisia organismeja.

Lisäksi Neoferdinat elävät symbioosissa fotosynteesin kyvyttömien bakteerien kanssa. Nämä bakteerit asuvat sienieläimen sisällä ja auttavat sitä tuottamaan energiaa. Sienieläin puolestaan tarjoaa bakteereille suojan ja ravinteita.

Uusien Neoferdinan löydöt: haasteita tutkijoille

Neoferdinat ovat suhteellisen harvinaisia ja niiden tutkiminen on hankalaa syvän veden takia. Kuitenkin viime vuosien aikana on tehty useita merkittäviä löytöjä uusita Neoferdina-lajeja koskien. Nämä löydöt osoittavat, että sienieläinten maailma on paljon monimutkaisempi ja kiehtovampi kuin aiemmin oletettiin.

Tutkijat tutkivat Neoferdinan kemiallisia ominaisuuksia ja yrittävät selvittää, miten se voi vaihtaa väriään ja miksi. Neoferdinan symbioottinen suhde bakteereihin on myös mielenkiintoinen tutkimuskohde.

Neoferdinan opiskelu antaa meille arvokasta tietoa syvänmeren ekosysteemeistä ja elämän monimuotoisuudesta maapallolla.